Diverse sosuri si cu ce se mananca ele

joi, 4 septembrie 2008


Nu, nu mi-am propus sa te invat sa prepari vreun sos astazi. Toate la vremea lor. Vreau doar sa iti explic in ce constau anumite sosuri cu denumiri exotice, atat cat sa nu te uiti crucis cand apare vreunul in meniul din restaurant. Si sa stii la ce sa te astepti daca il comanzi, bineinteles.

Daca ai curiozitatea sa te uiti vreo data la o lista de sosuri din diferite colturi ale lumii, o sa ai senzatia ca suntem o planeta de oameni preocupati exclusiv de inventarea lor. Totusi, am ales sa iti explic in ce constau cateva dintre sosurile mai cunoscute si mai intalnite pe la noi. Bineinteles, o sa le omit pe cele pe care sigur le stii si tu. Sau ce, nici macar de maioneza nu ai auzit?

Sosul Bechamel:

Este un sos alb, folosit mai ales ca baza pentru prepararea altor sosuri (se inscrie intre cele cinci sosuri-mama ale bucatariei franceze, din care, zice-se, deriva toate celelalte). Ingredientele sale principale sunt laptele, faina si untul. Se foloseste ca ingredient principal in mai multe tipuri de lasagna.

Sosul Tartar:

Cu toate ca in traducere libera ar insemna sos tataresc, el a fost inventat totusi de francezi, din simplul motiv ca ei aveau mai mult timp pentru inventat sosuri decat tatarii. Este un sos pe baza de maioneza, la care se adauga castraveti murati taiati fin, capere si ceapa. Foarte asemanator acestuia este si sosul Remoulade.

Sosul Worcestershire:

Isi are obarsia in Marea Britanie, drepturi asupra retetei avand in prezent firma Heinz. Ingredientele sale principale sunt otetul, ansoa, ceapa, usturoiul, diverse condimente. Este folosit adesea ca ingredient pentru salata Cezar.

Sosul Arrabiata:

Se foloseste mai ales in spaghetele Arrabiata, fiind de origine - ai ghicit - italiana. Este un sos iute (arrabiata in limba italiana inseamna "turbat"), avand ca ingrediente principale: usturoi, rosii, busuioc, chiili rosu si ulei de masline.

Sosul Pesto:

Un alt sos apartinand aceleiasi bucatarii italiene. Pesto alla genovese (varietatea cea mai raspandita) contine busuioc genovez, sare, usturoi, ulei de masline, muguri de pin si branza (cel mai adesea parmezan). Se foloseste mai ales in prepararea spaghetelor. Dar banuiesc ca asta nu te mira...

Sosul de soia:

Pe asta cred ca il stim cu totii. Este un sos fermentat, preparat din boabe de soia, grau, apa si sare. Inventat in China acum peste 2500 de ani. Chinezii astia se pare ca le-au inventat pe toate acum mult, mult timp...

Sosul Tabasco:

Este un sos foarte iute, preparat din ardei tabasco, otet si sare si lasat sa se invecheasca in butoaie de stejar timp de trei ani. Si cand zic foarte iute, nu glumesc... l-am incercat pe pielea mea (pe limba mea, mai precis...).

Sosul Tzatziki:

Este un fel de mancare grecesc, destul de incert. Poate fi folosit si ca aperitiv, si ca sos. Se prepara din iaurt, la care se adauga castraveti proaspeti, usturoi si, cateodata, ulei de masline. Se serveste intotdeauna rece.

12 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.